”Maria Kallio.”
   ”Koivu tässä, moi.”
   ”Terve! Odota, kuivaan silmäni.” Laskin kännykän, sammutin levyn, otin paistinpannun liedeltä ja niistin perusteellisesti.
   ”Kauniit ja rohkeatko sinua itkettää?” Koivu kiusoitteli kun otin kännykän taas käteeni.
   ”Ei vaan sipuli. Olen tekemässä savulohikastiketta”
   ”Ruoanlaitto taitaa nyt jäädä Antille. Latokoskessa on tapahtunut törkeä pahoinpitely, tekijää ei tiedetä. Uhri on leikkauksessa, eikä henkiinjäämisestä ole paljon toivoa.”

Kallio-Sarkelan perheessä vastuu ruoanlaitosta lankeaa miltei aina Antille, joka huolehtii myös useimmiten ruokaostoksista. Antti ostaa luomutuotteita, joten ohjeissa mainitut jauhot, munat, kasvikset ynnä muut ovat aina luomua, ja mieluiten kotimaista.

ANTTI KOKKAA – UUDET RUOKAOHJEET

Antin kalakeitto ja pistou-kastike

Keitto

5 valkosipulinkynttä
2 pientä keltasipulia
1 fenkoli
1 vihreä paprika
luomuoliiviöljyä

0,75 dl kalalientä
400 gr. yrttimaustettua tomaattimurskaa

1 kg erilaisia kaloja, saatavuuden mukaan, fileoituina ja paloiteltuina, esim. haukea, ahventa, kuhaa, villiä lohta
äyriäisiä maun mukaan
valkopippuria

Paloittele ja kuullota vihannekset öljyssä.  Lisää kalaliemi ja tomaattimurska ja anna vihannesten kiehua al denteiksi. Lisää kalat ja kypsennä, ja lopuksi äyriäiset. Vero, etteivät viimeksi mainitut sitkisty.  Kieräytä keittoon myllystä maun mukaan valkopippuria ja tarkista suola.  Nauti pistou-tahnan ja focaccian kanssa.

Pistou-kastike

4 valkosipulinkynttä
20 basilikanlehteä
3 aurinkokuivattua tomaattia
½ tomaattien säilöntäöljyä
50 gr. parmesaanijuustoa

Sekoita nämä tehosekoittimessa tahnaksi ja lusikoi keittoon, joko lautasen pohjalle ennen keiton kaatamista siihen, tai keiton pinnalle

Foccaccia

Taikina
400 gr. vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
25 gr. hiivaa
½ dl hyvää oliiviöljyä
2 ½ dl kädenlämpöistä vettä

Täyte

20 salvianlehteä
10 oksaa rosmariinia
merisuolarakeita

Sekoita hiiva veteen, lisää suola ja sokeri.  Lisää jauhot vähitellen, kunnes jäljellä on 100 gr.  Kohota taikina kaksinkertaiseksi ja lisää sen jälkeen loput jauhot sekä oliiviöljy.  Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna sen levähtää 15 min.
Kauli taikina levyksi, lisää varovasti jauhoja, jos se tuntuu liian löysältä. Painele yrtit ja suola levyn päälle ja paista 200 – asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.


Marian mummon pasha

2 keltuaista
1 dl vispikermaa
½dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 gr. voita sulatettuna ja jäähdytettynä
250 gr. rahkaa
2 rkl sitruunamehua
½ dl mantelirouhetta
2 rkl kandeerattuja appelsiininkuoria.

Vatkaa kerma ja rahka sekaisin. Sekoita sokerit ja keltuaiset seokseen, samoin sulatettu voi sekä makua antavat aineet.  Marian mummo ei voinut sietää rusinoita, siksi niitä ei tässä reseptissä ole.  Kaada pasha kostealla sideharsolla vuorattuun pashamuottiin (siiviläkin käy) ja nostele harson reunat muotin päälle.  Pane pasha valumaan kylmään painon alle, aseta sen alle lautanen valuva heraa varten.  anna tekeytyä 1-2 vrk.  Kumoa pasha kauniille lautaselle ja nuti säilykepersikoiden kera.  Lasi limoncelloa maistuu tämän kera, vaikka Marian mummo ei toki ollut moisesta aineesta kuullutkaan.  Hänelle riitti pannukahvi.


Poliisilaitoksen kanapestolasagne

Nelihenkisen perheen annos, poliisilaitoksellahan tätä tehdään moninkertainen määrä. Tosin Koivu ja Puupponen pystyvät syömään tämän ihan kahdestaan.

Pinaattilasagnelevyjä

600 gr. Suikaloitua broilerinrintaa, joka on maustettu suolalla ja mustapippurilla
2 iso keltasipuli palasina
pari valkosipulinkynttä

Juustokastike

4 rkl voita
vajaa dl luomuvehnäjauhoja
litra luomukevytmaitoa
1 paketti viherpippurilla maustettua sulatejuustoa kuutioina, esim. Koskenlaskija
1 prk (n. 200 gr) valmista pestoa)
pari kierrosta mustapippuria myllystä.
Itse raastettua parmesaania

Kuullota broileri ja sipulinpalat.
Kiehauta jauhot sulatetussa voissa, lisää maito ja sekoita tasaiseksi.  Kuumenna, kunnes kastike sakenee, vetele puulastalla kattilan pohjaa pohjaanpalamisen estämiseksi.  Lisää juustokuutiot, pesto ja mustapippuri.  Sekoita tasaiseksi, kunnes juusto on sulanut.

Voitele lasagnevuoka. Kaada pohjalle kastiketta, sitten lasagnelevyjä, kana-sipuliseosta, kastiketta jne., päällimmäiseksi juustokastiketta ja muutama ruokalusikallinen raastettua parmesaania.
Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Tummat kuivuneet kohdat ovat Antin suurta herkkua.

*****


Savulohipasta

2 sipulia, myös punasipuli käy
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
½ kesäkurpitsa
250 g kylmäsavulohta
1 dl ranskankermaa tai pehmeää tofua
1 dl valkoviiniä
rosépippurirouhetta
mustapippuria
pastaa

Laita pasta kiehumaan. Kuullota pieniksi silputut sipulit ja valkosipulinkynnet läpikuultaviksi. Lisää kuutioitu kesäkurpitsa ja suikaloitu lohi. Paista ja mausta pippurilla. Kaada joukkoon ranskankerma ja valkoviini, sekoita kypsä pasta kastikkeeseen. Tarjoile kasvissalaatin ja valkoviinin kera. Älä vastaa puhelimeen, kun ruokailet.


Mummon karjalanpiirakat

2 dl vettä
1 tl suolaa
5 dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja

1,5 l perunamuusia, joka on höystetty luomumunankeltuaisella ja nokareella voita

Sekoita vesi, suola ja jauhot. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se noin 25 osaan. Paina litteiksi kakkaroiksi, peitä esimerkiksi leivinliinalla.
Ajele kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi kuoriksi. Täytä perunamuusilla ja ummista piirakat rypyttämällä reuna täyteen päälle. Paista 275–300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Kasta valmiit piirakat vesi-voiseokseen, peitä voipaperilla ja anna pehmitä. Nauti rauhassa ja ajattele mummolaa.


Leppärousku-makaronilaatikko

litra leppärouskuja (voit käyttää myös muita sieniä, vakkapa suppilovahveroita)
1 sipuli, valkosipulia makusi mukaan
1½ l vettä
200 g makaronia
1 tl suolaa
½ l maitoa
2 munaa
200 g + 100 g juustoraastetta, esimerkiksi emmentalia

Puhdista ja pilko leppärouskut. Paista ne pilkottujen sipulien kanssa, mausta pippurilla ja ripauksella suolaa. Keitä makaronit ja valuta hyvin. Kaada makaronit ja sieni-sipulisilppu voideltuun uunivuokaan. Sekoita muna, maito ja juustoraaste, mausta suola- ja pippurikierroksella. Ripottele päälle loppu juustoraasteesta. Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin tunti.
Mikäli olet lihansyöjä, voit lisätä sieni-sipuliseokseen 300 g luomunaudanjauhelihaa.


Suppilovahveropiirakka

½ dl oliiviöljyä
½ dl pehmeää tofua
2 dl grahamjauhoja
1 dl spelttihiutaleita
1 tl suolaa

1–1½ l suppilovahveroita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
loput tofupaketillisesta
1 pkt savutofua tai 2 dl juustoraastetta
1 muna
kynteliä (jos löydät), oreganoa, salviaa, timjamia
mustapippuria ja suolaa

Sekoita öljy ja tofu keskenään. Yhdistä seokseen kuivat aineet ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Pane kylmään lepäämään täytteen valmistamisen ajaksi.
Paista sieniä pannulla, kunnes niistä on irronnut kaikki neste. Pilko sipuli ja valkosipuli, kuullota pannulla sienten kanssa samalla kun haihdutat nestettä.
Sekoita tofu(t), juustoraaste ja muna sekä mausteet. Yrttejä voi vaihdella, niitä saa olla runsaasti. Painele taikina voideltuun pyöreään piirakkavuokaan, lisää ensin sieniseos ja sitten tofuseos. Paista 225 asteessa uunin keskitasossa noin 40 minuuttia. Jos olet päivystysvuorossa, nauti juomaksi vihreää tai valkoista teetä, vapaalla voit ottaa oluen tai keskitäyteläistä punaviiniä.


Kova tee

Keitä haluamaasi teetä (mustaa tai vihreää), mausta hunajalla. Ensimmäisessä murhassani sekaan lorautetaan aniksella maustettua pontikkaa. Koska pontikan valmistaminen on laitonta, Antti suosittelee terästeeksi mustaan teehen yhden tähden jaloviinaa ja vihreään teehen anisviinaa.


Bloody Idiot

Tämä on Marian kollegan Puupposen kehittelemä drinkki, joka valmistetaan samalla tavalla kuin Bloody Mary, eli sekoitetaan.

2 dl tomaattimehua
1 tl sitruunanmehua
loraus Worchesterhire-kastiketta
pari tippaa tabascoa
pari kierrosta suolaa ja mustapippuria myllystä
Fernet Brancaa
Varoitus: Juoma on pahaa!

Kirjat